Bygg- og anleggsteknikk

Vedelikeholder Bergen kommune

Som den nest mest folkerike kommunen i Norge har Bergen en omfattende bygningsmasse, som selvfølgelig også krever mye vedlikehold. Derfor satser Bergen kommune på å ta inn dyktige lærlinger som kan bidra til å holde hjulene i sving i årene som kommer.

Vedlikeholder historien...

18 år gamle Kristoffer Mandelid er i gang med å ta fagbrev som tømrer i Bergen kommune, mens 20 år gamle Fredrik Blomholm allerede har dette i boks. Det betyr derimot ikke at Fredrik har lagt lærlingtilværelsen på hyllen. Han har nemlig startet på enda et læreløp, denne gangen som snekkerlærling.

Fredrik: – Hvis du ikke er så flink teoretisk, gjelder det å finne ut hva du er flink til praktisk. Jeg fant tidlig ut at det å bygge ting, var det rette for meg. Læretiden var også så kjekk, at da jeg bare var et halvt år unna fagbrevet som tømrer bestemte meg for å også bli lærling som snekker. Det tror jeg er en klar fordel som åpner opp for mange muligheter.

Kristoffer: – Vi reparerer og vedlikeholder all bygningsmasse i hele Bergen kommune, enten det er skoler, sykehjem, fengsel, rådhuset, eller andre kommunale bygg. Alt fra kapping til isolering, kledning og maling. Akkurat nå holder jeg på med et ventilatorskur for en skole.

Fredrik: – Det mest interessante vi har vært borti var vel Det gamle rådhuset. Der pusset vi opp nesten alt. Vi restaurerte møbler, byttet gulv og renoverte hele bystyresalen.

Kristoffer: – Vedlikeholdsjobben på Bergen Tekniske Museum var også veldig interessant. Det er fascinerende å jobbe i slike omgivelser og det er meningsfylt å få være med på å bevare historien og bygg som har hatt betydning for Bergen.

...Og det moderne

18 år gamle Adrian Hansen og 21 år gamle Kristoffer Dyngeland Olsen er lærlinger i det nokså ferske byggdrifterfaget.

Adrian: – Byggdrifter er en ny type fagbrev som bygger på den gamle vaktmestertittelen. Dagens moderne bygg begynner å bli mer og mer kompliserte og tekniske, med flere systemer som byggene skal fungere sammen med, som for eksempel ventilasjon og spinkleranlegg. Så det krever en mer teknisk forståelse.

Kristoffer: – Den vanlige inngangen til faget er via Bygg- og anleggsteknikk for så gå ut i lære i bedrift. Men både jeg og Adrian har bakgrunn fra elektro.

Adrian: – Faget inneholder også økonomiforståelse, med tanke på å kunne vurdere kostnader ved vedlikehold, verdivedlikehold og verdiøkning på bygningsmassen. Du må altså kunne vurdere om noe lønner seg å reparere og økonomien i vedlikeholdet.

Kristoffer: – Vi er egentlig rundt på alle kommunale bygg. Det er ikke bare-bare å planlegge dagene eller ukene. Det kan fort skje akutte ting som må fikses umiddelbart. Slik er det når man er i en stor bedrift som Bergen kommune tross alt er, med mange bygg og institusjoner.

Adrian: Bergen kommune har tre vedlikeholdsavdelinger med 130 vedlikeholdsteknikere. Kommunen trenger nye folk hele tiden og er derfor interessert i å beholde lærlingene etter endt læretid. Det er derfor gode muligheter for jobb. Byggdrifterfaget er også et springbrett til å bli byggforvalter senere.

Bergen kommune er med over 275.000 innbyggere den nest mest folkerike i kommunen i Norge.

Rundt 17.000 mennesker jobber i Bergen kommune, og kommunen er den klart største arbeidsgiveren i regionen. Våre ansatte jobber over et vidt spekter. Vi har flest ansatte innenfor barnehage, skole, helse og omsorg. Kommunen tilbyr også tjenester på en lang rekke andre områder.

Oppdraget vårt er å levere gode tjenester til innbyggerne i Bergen. I kommunen kan du gjøre en forskjell for andre. Kommunen har ansvar for mange viktige oppgaver. Våre ansatte jobber med alt fra byutvikling, barnehage, skole og helse til kultur.

Er du interessert i informasjon om læreplass? Kontakt Yrkesopplærings-avdelingen på: (+47) 55 56 69 41

For generell informasjon om jobbmuligheter i Bergen kommune, kontakt HR-seksjonen på: (+47) 55 56 65 56 eller e-post: hr@bergen.kommune

Bergen kommune
Telefon: 05556 (sentralbord)
E-post: postmottak@bergen.kommune.no
Nett: www.bergen.kommune.no