Helse og oppvekstfag

Omsorg på fire hjul

20 år gamle My-Ngoc Pham, kalt Mimmi blant venner, stortrives som helsefaglærling i Bergen kommune. For tiden er hun i hjemmesykepleien i Laksevåg, hvor hun stadig er på farten. Vi fikk tatt en prat med henne mellom besøkene.

– Å være lærling i helsefag i Bergen kommune er helt storartet, forteller Mimmi.

– Jeg er veldig glad i mennesker og i å vise omsorg, samtidig som jeg er veldig interessert i helse, menneskekroppen og hvordan denne påvirkes og fungerer. Da ble det ganske naturlig for meg å velge helsefag.

Praktisk utdanning

Mimmi mener at studieløpet kan være krevende til tider, med en blanding av teori og praksis.

– Det er en del faglig-teoretiske ting som må læres, som for eksempel prosedyrer og regelverk. Disse skal også kunne utøves i praksis. På Nordahl Grieg videregående skole hvor jeg var elev, hadde vi et praksisrom hvor vi kunne øve prosedyrer på hverandre og ha rollespill, forteller hun.

– Du får også prøve ut det meste i utplasseringsukene. Første året får du prøve deg på forskjellige områder som for eksempel sykehjem eller barnehage, mens andre året må du peile deg inn på en retning. Og da valgte jeg helsefagarbeider.

Tredelt løp

For tiden er Mimmi ansatt som lærling i hjemmesykepleien i Laksevåg. Men dette er bare ett av stoppene under utdanningsløpet.

– Når du blir lærling får du velge tre områder du ønsker å være i, hvorav de to første varer et halvt år hver og det siste et helt år, forklarer hun. 

– Jeg var først i et bofelleskap for mennesker med nedsatt funksjonsevne, og nå i hjemmesykepleien. Etter dette skal jeg over i spesialisthelsetjenesten.

Varierte dager

– Da jeg kom til hjemmesykepleien trodde jeg det skulle bli veldig, veldig hektisk, men det går egentlig greit. Jeg liker det når det er litt travelt. Da jeg jobbet i bofellesskapet var det kanskje litt for rolig for meg, så hjemmesykepleien treffer midt i blinken. Der gjør du noe hele tiden og er stadig på farten, forteller Mimmi, mens hun ruser bilmotoren.

– Det finnes brukere med forskjellig nivå, og på omsorgsboligen hvor jeg var hadde beboerne behov for litt mer hjelp enn kanskje andre, forklarer Mimmi.

– Når du kom på jobb om morgenen var det travelt med morgenstell, påkledning, frokost og å hjelpe folk å komme seg på jobb eller på dagsenter. Men da kunne det også bli litt mer dødtid når denne første økten først var unnagjort, før beboerne kom hjem igjen senere på dagen. Jeg tror jeg liker det bedre når det er noe å gjøre hele tiden, ler Mimmi.

– I hjemmesykepleien starter jobben med at vi får utlevert liste over brukerne vi skal besøke, nøkler til boligene deres, og bil til å komme oss rundt med. Så kjører vi ut til de forskjellige brukerne og gjør våre oppgaver der. Det kan være alt fra å dele ut og hjelpe dem med å ta medisin, lage mat og sørge for at de får i seg nok og riktig næring, enkelt stell, og så finnes jo også de brukerne som har behov for mer omfattende stell. Så her er det stor variasjon, forklarer Mimmi.

Må være tålmodig og omsorgsfull

– Som helsefagarbeider må du kunne vise omsorg og være tett på andre mennesker. Du må kunne kommunisere og samarbeide med andre mennesker, da noen brukere kanskje trenger to eller flere hjelpere. Du må også være tålmodig og være i stand til å håndtere uforutsette ting. Det handler til syvende og sist om å være tilgjengelig for andre mennesker og å gi mye av seg selv, forklarer Mimmi.

– Jeg kan helt klart anbefale å bli lærling som helsefagarbeider i Bergen kommune. Det er kjempetrivelig og du treffer masse kjekke folk og får gode kollegaer, avslutter Mimmi før hun setter kursen mot neste bruker.

Bergen kommune er med over 275.000 innbyggere den nest mest folkerike i kommunen i Norge.

Rundt 17.000 mennesker jobber i Bergen kommune, og kommunen er den klart største arbeidsgiveren i regionen. Våre ansatte jobber over et vidt spekter. Vi har flest ansatte innenfor barnehage, skole, helse og omsorg. Kommunen tilbyr også tjenester på en lang rekke andre områder.

Oppdraget vårt er å levere gode tjenester til innbyggerne i Bergen. I kommunen kan du gjøre en forskjell for andre. Kommunen har ansvar for mange viktige oppgaver. Våre ansatte jobber med alt fra byutvikling, barnehage, skole og helse til kultur.

Er du interessert i informasjon om læreplass? Kontakt Yrkesopplærings-avdelingen på: (+47) 55 56 69 41

For generell informasjon om jobbmuligheter i Bergen kommune, kontakt HR-seksjonen på: (+47) 55 56 65 56 eller e-post: hr@bergen.kommune

Bergen kommune
Telefon: 05556 (sentralbord)
E-post: postmottak@bergen.kommune.no
Nett: www.bergen.kommune.no