Service og samferdsel

Uavhengighet, frihet og kjøreglede

I over 30 år har den største trafikkskolen i Bergen, Centrum Trafikkskole loset forventningsfulle ungdommer til førerkort og til å bli trygge sjåfører. 

Hemmeligheten bak suksessen er dyktige og engasjerte trafikklærere som brenner for faget. Vi har møtt to av disse, den relativt ferske trafikklæreren Petter Sterud (25) og «veteranen» Åslaug Bergsvåg (32) som har vært trafikklærer i seks år.

Hvordan blir man trafikklærer?

– Vi gikk begge to på det som tidligere var Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT), og som i dag er en del av Nord Universitet. Å bli trafikklærer er en toårig utdanning, forteller Petter.

– Det er en veldig yrkesrettet utdanning. Du må ha noen grunnleggende kunnskaper i fysikk og bilforståelse, hvordan bilen er skrudd sammen, krefter som er i sving og bremselengde. Det er også en del psykologi og pedagogikk. Som trafikklærer skal vi jo komme eleven og deres forutsetninger i møte. Vi må derfor vite hvordan man skal jobbe med trafikksikkerhet og hvordan man skaper gode holdninger i trafikken, utdyper Åslaug.

– Vi jobber med mennesker, så pedagogikk er en viktig del. Du må hele tiden endre opplæringen og variere metodene og tilpasse disse til de forskjellige menneskene og elevene du møter. Akkurat den biten var veldig utfordrende for meg under studiene, men du får testet ut mye i praksis, noe som er gull verdt, forteller Petter.

– Vi hadde elever også under studiene. De fikk ta lappen gratis, mot at det tok litt lenger tid ved å være elever for oss under studiene. I tillegg hadde vi selvfølgelig med ledsager som gav kontinuerlig tilbakemelding og evaluering av timen etterpå. På den måten får du virkelig smaken på hvordan den virkelige jobben blir, forklarer Åslaug.

Hvordan er det å være trafikklærer?

– Å bli trafikklærer var ikke et yrke jeg hadde tenkt på i utgangspunktet. Det er veldig vanlig at trafikklærere har venner og familie som er trafikklærere. Det er nemlig ikke et yrke som er så synlig, med mindre du ser etter. Jeg kom først på at trafikklærer kunne være et aktuelt yrke under kjøretimene når jeg tok lappen selv, når jeg pratet med min trafikklærer. Han fortalte mer og mer og jeg ble interessert, forklarer Åslaug.

– Slik var det for meg også. Det var en tanke som utviklet seg mens jeg tok lappen selv, forteller Petter.

– Å være trafikklærer er egentlig en ganske slitsom jobb. Du må hele tiden være mentalt forberedt. Du må ha kontroll på bilen, følge med på trafikken og følge med eleven, og det åtte timer hver dag. Det er du som har ansvaret for å ivareta sikkerheten fra nybegynner til den mest erfarene eleven, i tillegg til deg selv og alle de andre trafikantene,  forteller Petter.

– Bilen blir på mange måter vårt rullende kontor. Selv om enkelte kan tro at det er en ensformig jobb, er det egentlig veldig variert. Det går slag i slag med elevene, hvor den ene avløser den andre. Noen starter for første gang, mens andre skal på oppkjøring om noen dager. Andre igjen skal øve seg på giring eller rundkjøring, mens andre skal på kartkjøring, glattkjøring eller mørkekjøring. Så det er mye forskjellig, forteller Åslaug.

Hvordan er karrieremulighetene?

– Du har forskjellige førerkortklasser som du kan videreutdanne deg til, slik at du for eksempel kan bli instruktør for motorsykkel, lastebil, buss eller kjøring med tilhenger. Det er også mulig å ta en bachelor i trafikk eller å utdanne deg til faglig leder som gir deg kompetanse til å starte din egen trafikkskole. Du kan også ta sensorkurs og jobbe med oppkjøring, og det finnes mange muligheter innenfor for eksempel Statens vegvesen eller organisasjoner som Trygg Trafikk, forklarer Petter.

– Jeg koser meg veldig med jobben og trives på Centrum Trafikkskole. Men det er deilig å vite at det finnes muligheter hvis jeg en dag skulle få lyst til å gjøre noe annet. Centrum Trafikkskole er den største skolen i Bergen og det er selvfølgelig et fantastisk miljø med mange gode kollegaer og venner, avslutter Åslaug.

Ta lappen hos Centrum Trafikkskole

Gira på å ta førerkortet? Bestill en prøvetime i dag. Vår kontaktinformasjon finner du i den grønne faktaboksen.

Vi holder følgende kurs og opplæring:

* Trafikalt grunnkurs
* Mørkekjøringskurs
* Førstehjelpskurs
* Mopedkurs
* Førerkort MC – (A1, A2 og A)
* Førerkort Bil (B) med manuell gir
* Førerkort Bil (B) med automatgir
* Førerkort Tilhenger (B96 og BE)

Centrum trafikkskole

Uavhengighet, frihet og kjøreglede er tre av de viktigste fordelene med å ta lappen. Med ett ligger veien åpen foran deg til å dra hvor du vil, når du vil, med hvem du vil. Det stilles imidlertid høye krav for å oppnå disse fordelene. Grunnleggende opplæring, selvinnsikt og sunne holdninger i trafikken er hva du som fremtidig sjåfør behøver for å ta førerkortet, og som vi i Centrum Trafikkskole kan lære deg.

Centrum Trafikkskole er Bergens største kjøreskole med 30 års erfaring. Hos oss får du personlig oppfølging og god opplæring fra første time, av erfarne og engasjerte lærere. Det er ikke tilfeldig at vi har en svært lav strykprosent, både på bil og MC. 

Centrum Trafikkskole disponerer tre lokaler; hovedkontoret i sentrum med adresse Vestre Strømkaien 9, et avdelingskontor i Laguneparken, rett over Lefdal og et avdelingskontor i Åsane, like ved Horisont kjøpesenter. Her holder vi trafikale grunnkurs og teorikurs, og du kan også starte kjøretimene herfra.

Kontaktinfo:
Telefon: 55 90 73 00
E-post til de ulike kontorene:
lagunen@centrumtrafikk.no
centrum@centrumtrafikk.no
aasane@centrumtrafikk.no