Naturbruk

Høye bølger og enda høyere trivsel

Maskinlærling Mathias Kransvik (20) og fisker Dennis Fjelltun (21) stortrives med å jobbe i Havfisk – en arbeidsgiver som setter trivsel høyt opp på listen om bord i skipene sine.

Til daglig finner du Mathias fra Bodø på skipet Nordtind hvor han er maskinlærling. Før han ble lærling gikk han teknikk og industriell produksjon på videregående, med Maritime fag i VG2.

– Maskiner og motorer har jeg vært interessert i hele livet. Jeg er veldig glad for å ha fått læreplass hos Havfisk, for da får jeg prøvd meg på mye forskjellig og lært masse gjennom veldig variert arbeid. Enten det er sløyemaskinene i fabrikken som må smøres, separatorer som må rengjøres, eller vedlikeholdsarbeid på dekk, så er det alltid nok å gjøre, forteller Mathias.

Med havet i blodet

Dennis Fjelltun kommer fra Godøya utenfor Ålesund. Å bli fisker, mener han nærmest lå i blodet.

– Jeg har både far og besteforeldre, onkler og søskenbarn som har jobbet på sjøen, så det ligger i slekten. Selv om jeg ble sjøsyk på den første turen som lærling, forteller Dennis og ler.

Et liv på sjøen

Dennis gikk Naturbruk blå på videregående, med fiske og fangst i VG2. Etter fullført læretid hos Havfisk på skipet Gadus Neptun, jobber han nå som fisker på samme skip.

– Gadus Neptun er på mange måter mitt andre hjem. Vi er ute  flere uker om gangen. En normal turnus er fem uker ute og så fem uker fri. Så du lever i praksis på sjøen, forteller Dennis.

– Men både dagene og ukene går fort, forteller Mathias. – For meg er det slik at første uken ombord på en ny turnus, skal du sette deg i hva de andre har gjort mens du var i land. Så har du tre uker på å få gjort skikkelig arbeid, før du gjør ting i stand til de neste som skal ombord.

– Den daglige vaktordningen for meg innebærer to sekstimersvakter i døgnet. Klokken 08:00 til 14:00 og igjen fra klokken 20:00 til 02:00. Og da gjør man alt fra å dra i land sprellende fisk til sløying, pakking og levering av ferdig fryst fisk, forteller Dennis.

Flotte skip og gode fremtidsutsikter

– Livet ombord er veldig greit. Ombord har hvert bestningsmedlem egen lugar med TV og eget toalett, nesten som en liten leilighet, forteller Mathias.

– Du har egentlig alt du trenger. Det er både treningsrom og god mat, for ikke å snakke om kjempegodt arbeidsmiljø og gode venner ombord, forklarer Dennis.

Dennis har planer om å bli styrmann de kommende årene, og håper å kunne fortsette som det hos Havfisk etterpå.

– Fiske og fangst er en fremtidsrettet næring. Mennesker trenger mat, så dette er en trygg og stabil jobb, forteller Dennis.

Anbefaler Havfisk AS

Havfisk AS har behov for dyktige maskinister, maskinsjefer, trålbaser og fiskere. Selskapet tilbyr lærlingplasser i maskinfag, og fiske og fangst. Og både Mathias og Dennis kan anbefale Havfisk.

– Jeg har trivdes i Havfisk i mange år nå, først som lærling og nå som fisker. Så lenge du tror fiske og fangst er noe du kan trives med, er det bare å hoppe i det, forteller Dennis.

– Havfisk er en veldig god lærebedrift som tar godt vare på lærlingene både faglig og sosialt. Jeg skal starte på teknisk fagskole høsten 2018, men Havfisk er avgjort en bedrift som jeg håper å få jobb hos senere, avslutter Mathias.

Havfisk AS er et ledende sjømatselskap og det største fangstselskapet innen hvitfisk i Europa, med tre rederier med et mannskap på 340 kvinner og menn, 10 fryse- og ferskfisktrålere med 29 lisenser og kvoter på 53.000 tonn. Fisket foregår i hovedsak langs kysten av Nord-Norge, i Barentshavet og Nordsjøen. Fartøy har også kvoterettigheter på Grønland og Flemish Kapp.

Havfisk AS har behov for dyktige maskinister, maskinsjefer, trålbaser og fiskere. Selskapet tilbyr lærlingplasser i maskinfag, og fiske og fangst.

Kontaktinfo:

HR-sjef Anne Karin Ferstad
Telefon: (+47) 70 11 86 44
E-post: anne.ferstad@havfisk.no

Mannskapssjef Kurt Roald
Telefon: (+47) 70 11 86 41
E-post: kurt.roald@havfisk.no

Mannskapssjef Jon-Ivar Thomassen
Telefon: (+47) 70 11 86 40
E-post: jon-ivar.thomassen@havfisk.no

Nett: www.havfisk.no