Naturbruk

Høy trivselfaktor

Maskinlærling Vegard Reinholdtsen (20) og lærling i fiske og fangst Dennis Fjelltun (19) stortrives med å jobbe i Havfisk – en arbeidsgiver som setter trivsel høyt opp på listen om bord i skipene sine.

Til daglig finner du Vegard på skipet Havtind hvor han er maskinlærling. Han kan fortelle at Havfisk var et naturlig valg for han, da han skulle søke plass som maskinlærling.

– Jeg trives med maskineri og hadde lyst å komme meg på en tråler, så da jeg fikk tilbud hos Havfisk, sa jeg ja, med en gang.

Med havet i blodet

Dennis Fjelltun kommer fra Godøya utenfor Ålesund. Å bli lærling i fiske og fangst, mener han nærmest lå i blodet.

– Jeg har både far og besteforeldre, onkler og søskenbarn som har jobbet på sjøen, så det ligger i slekten. Selv om jeg ble sjøsyk på den første turen som lærling, forteller Dennis og ler.

Dennis gikk Naturbruk blå på videregående, med fiske og fangst i VG2.

– Jeg synes ikke faget var særlig krevende, men det varierer selvfølgelig fra person til person. For meg som liker praktisk arbeid var det kjempeflott. Vi lærer selvfølgelig også en del teori, men mye er utprøving i praksis.

Et liv på sjøen

Etter å ha fått lærlingplass hos Havfisk havnet Dennis på skipet Gadus Neptun.

– Vi er ute flere uker om gangen. En normal turnus er fem uker ute og så fem uker fri. Så du lever i praksis på sjøen, forteller Dennis.

– Men det er nok å gjøre og dagene går fort, skyter Vegard inn. – Når du jobber som maskinist er det alltid noe som må fikses eller vedlikeholdes. Hver dag starter med en vanlig inspeksjonsrunde hvor vi ser over alt, all motorer og absolutt alt maskineri, forteller Vegard.

– Ja, som lærling jobber man vanlig som alle andre, bekrefter Dennis. – For min del betyr det to sekstimersvakter i døgnet. Klokken 02 om natten til 08 om morgenen og igjen fra klokken 14 til 20. Og da gjør man alt fra å dra i land sprellende fisk til sløying, pakking og levering av ferdig fryst fisk, forteller Dennis.

Flotte skip og gode fremtidsutsikter

– Det går helt fint å leve på sjøen over flere uker, bekrefter Vegard. – Havfisk har flotte og moderne skip.

– Ja, du har eget toalett, det er TV, og du har alt du trenger. Det er treningsrom og god mat, og kjempegodt arbeidsmiljø, forklarer Dennis.

Dennis har planer om å bli styrmann de kommende årene, mens Vegard tenker på å begynne på teknisk fagskole. – Jeg håper jeg blir maskinist på tråler, forhåpentligvis ved første anledning etter det, forteller Vegard.

– Fiske og fangst er en fremtidsrettet næring. Mennesker trenger mat, så dette er en trygg og stabil jobb, forteller Dennis.

Anbefaler Havfisk AS

Havfisk AS har behov for dyktige maskinister, maskinsjefer, trålbaser og fiskere. Selskapet tilbyr lærlingplasser i maskinfag, og fiske og fangst. Og både Vegard og Dennis kan anbefale Havfisk.

– Det jobber kjempeflotte mennesker i Havfisk og tiden flyr når en har det gøy, skryter Vegard.

– Jeg håper å bli i Havfisk etter endt læretid. Så lenge du trives, er det bare å hoppe i det, avslutter Dennis.

Havfisk AS er et ledende sjømatselskap og det største fangstselskapet innen hvitfisk i Europa, med tre rederier med et mannskap på 340 kvinner og menn, 10 fryse- og ferskfisktrålere med 29 lisenser og kvoter på 57.000 tonn. Fisket foregår i hovedsak langs kysten av Nord-Norge, i Barentshavet og Nordsjøen. 

Havfisk AS har behov for dyktige maskinister, maskinsjefer, trålbaser og fiskere. Selskapet tilbyr lærlingplasser i maskinfag, og fiske og fangst.

Kontaktinfo:

Anne Karin Ferstad
Telefon: (+47) 70 11 86 44
E-post: anne.ferstad@havfisk.no 

Kurt Roald
Telefon: (+47) 70 11 86 41
E-post: kurt.roald@havfisk.no

Jon-Ivar Thomassen
Telefon: (+47) 70 11 86 40
E-post: jon-ivar.thomassen@havfisk.no

Nett: www.havfisk.no