Teknikk og Industriell produksjon

Holder liv i det norske industrieventyret

Over 110 år har gått siden et av Norges mest kjente industrieventyr først så dagens lys. I dag er Hydro et globalt aluminiumselskap med aktiviteter i mer enn 40 land på alle kontinenter. Fortsatt er størsteparten av aktivitet og produksjon knyttet til Norge, og på Hydro sitt metallverk på Karmøy treffer vi en lærling som er med på å holde liv i disse stolte norske industritradisjonene.

På Karmøy driver Hydro ulike anlegg tilknyttet aluminiumens verdikjede. Den største enheten er anlegget for produksjon av primæraluminium, eller flytende aluminium, og er et av Europas største innen sitt slag. Videre finnes det tre støperier: et som lager pressbolter til produksjon av aluminiumprofiler, et trådstøperi som lager tråd til høyspentkabler og et båndstøperi som lager plater til valseverket.

Ville gå sin egen vei

Det lyser gjennom at Benedicthe Eliassen (20) er stolt av jobben sin på Hydro. Det er kveld og den unge prosessoperatørlærlingen er midt i ettermiddagsskiftet, men trøtt er hun ikke, langt i fra. Entusiastisk viser og demonstrerer hun hvordan aluminumstråd blir til på verkets trådstøperi.

– Jeg ville gå min egen vei og ønsket ikke å gå i samme retning som alle andre i min vennekrets. Slik endte jeg opp med å søke Teknikk og industriell produksjon og Kjemiprosessfaget på Vg2. Og så er jeg glad for at jeg var så heldig at jeg fikk læreplass hos Hydro. Det er en solid bedrift med stolte tradisjoner som alle i Norge forbinder noe positivt med, smiler Benedicthe.

Døgnkontinuerlig produksjon

– På trådstøperiet er det rundt 40 ansatte. Her blir flytmetall støpt til aluminumstråd. Vi produserer kveiler med en tyngde på mellom 2-3 tonn per kveil som vi sender til kunden, forteller Benedicthe.

– Vi er fire personer på jobb samtidig pluss en lærling, og alle har sine oppgaver som skal bli gjort i løpet av en dag, som for eksempel strekkprøver, strapping og klargjøring til transport, og lignende. Produksjonen drives døgnkontinuerlig og derfor jobbes det skift. Det er både dag-, ettermiddag- og nattskift i faste intervaller, i tillegg til helgeskift. Så det kan bli lange dager, forteller Benedicthe.

Anbefaler Hydro

– Hydro er en bedrift som tar vare på de ansatte, satser på trivsel og har mye teambuilding. Det er veldig viktig, for du jobber tett opp mot folk og er sammen flere timer hver dag. Dette mener jeg Hydro har lykkes med. Det er et godt arbeidsmiljø med god trivsel. Ja, vi som jobber sammen føler oss nesten som en liten familie til tider, ler Benedicthe.

– Jeg kan helt klart anbefale andre å velge TIP på videregående og gjerne følge min retning og bli prosessoperatør. Og jeg kan uten den minste tvil anbefale læreplass hos Hydro. Det er en veldig bra arbeidsplass med mange muligheter, avslutter Benedicthe.

Hydro er et fullt integrert aluminiumselskap med 35.000 ansatte i 40 land på alle kontinenter, med lokal ekspertise, verdensomspennende virksomhet og enestående kompetanse på FoU. I tillegg til produksjon av primær- aluminium, valsede og ekstruderte produkter og resirkulering, driver Hydro med utvinning av bauksitt, raffinering av alumina og produksjon av energi, noe som gjør oss til det eneste selskapet som dekker alle områder av den globale aluminiumindustrien. 

Vi ønsker engasjerte lærlinger som kan være med å produsere fremtidens aluminiumprodukter. Våre mål er å skape et livskraftig samfunn gjennom nyskapende og effektiv utvikling av naturressurser og produkter. Vi trenger lærlinger som er nysgjerrige, lærevillige, engasjerte og selvstendige.

Vi ser etter motiverte elever med følgende kvalifikasjoner:

- VG1 og VG2 i samsvar med fagets læreplaner
- Tilfredsstillende karakterer i alle fag
- Lite fravær i skoletiden
- God orden og oppførsel i skoletiden
- Tilfredsstillende helsetilstand
- Gode samarbeidsevner
- Førerkort for bil innen 31/12 året man fyller 18 år eller senest 3 mnd. etter fylte 18  

Kontakt:

People Resourcing
HR Kompetansesenter Norge
E-post: rekruttering.norge@hydro.com
Nett: www.hydro.no/karriere