Teknikk og Industriell produksjon

Holder liv i norske industritradisjoner

Over 110 år har gått siden et av Norges mest kjente industrieventyr først så dagens lys. I dag er Hydro et globalt aluminiumselskap med aktiviteter i mer enn 40 land på alle kontinenter. Fortsatt er størsteparten av aktivitet og produksjon knyttet til Norge, og på Hydro sitt verk på Karmøy treffer vi en lærling som er med på å holde liv i disse stolte norske industritradisjonene.

På Karmøy driver Hydro ulike anlegg tilknyttet aluminiumens verdikjede. Den største enheten er anlegget for produksjon av primæraluminium, eller flytende aluminium, og er et av Europas største innen sitt slag. Videre finnes det tre støperier: et som lager pressbolter til produksjon av aluminiumprofiler, et trådstøperi som lager tråd til høyspentkabler og et båndstøperi som lager plater til valseverket.

Høye kvalitetskrav

22 år gamle Jostein Flatnes fra Sveio er lærling som prosessoperatør og har funnet seg godt til rette i Hydro på Karmøy.

– Som prosessoperatørlærling er jeg tilknyttet pressboltstøperiet, forteller Jostein. – Jobben er kort fortalt at flytende aluminium tas ut fra cellene med spesialiserte redskap og støpes så til pressbolt. Pressbolt er halvfabrikat som blir videreforedlet til utallige andre produkter, hvorav noen også krever svært høy kvalitet på aluminiumen, som for eksempel kritiske deler i bilproduksjon, forklarer Jostein.

– Det betyr at det er strenge prosedyrer som skal følges, kontroller som må tas, og prosesser som må overvåkes, da produksjonsprosessen har direkte sammenheng med kvaliteten på produktet, forklarer Jostein.

Krevende fag, men fullt av muligheter

– Kjemiprosessfaget er selvfølgelig et krevende fag. Det er mye fysikk og kjemi som man må forstå, men hvis du har interesse for det og gjør en innsats i faget, så går det bra.

– Det finnes mange muligheter innen kjemisk prosessindustri. Du kan for eksempel få jobb innen metallurgisk industri, slik som smelteverk eller støperi som her på Hydro, men også innen mineral industri, farmasøytisk industri, næringsmiddelindustri, eller produksjon av fiskeolje, olje eller gass, forteller Jostein.

Anbefaler Hydro

– Hydro er en bedrift som tar vare på de ansatte, og jeg er allerede tilbudt fast jobb dersom jeg består fagprøve og får fagbrevet i havn. Jeg trives veldig godt i Hydro, og det er kjekt å vite at de også setter pris på meg. Hvis du vil og får det til, er det store muligheter for deg i Hydro.

– Hvis du er  interessert i å drive med kjemi-prosess, tar ansvar for at det som produseres skal være av høy kvalitet, er sikker på deg selv og tar ansvar for egen læring, da vet jeg du vil finne deg veldig godt til rette hos Hydro på Karmøy, avslutter Jostein.

Hydro er et fullt integrert aluminiumselskap med 35 000 ansatte i 40 land på alle kontinenter, med lokal ekspertise, verdensomspennende virksomhet og enestående kompetanse på FoU. I tillegg til produksjon av primæraluminium, valsede og ekstruderte produkter og resirkulering, driver Hydro med utvinning av bauksitt, raffinering av alumina og produksjon av energi, noe som gjør oss til det eneste selskapet som dekker alle områder av den globale aluminiumindustrien.

Vi ønsker engasjerte lærlinger som kan være med å produsere fremtidens aluminiumprodukter. Våre mål er å skape et livskraftig samfunn gjennom nyskapende og effektiv utvikling av naturressurser og produkter. Vi trenger lærlinger som er nysgjerrige, lærevillige, engasjerte og selvstendige.

Hvilke fag vi tilbyr læreplass innenfor vil kunne variere noe fra år til år. Vi har blant annet lærefag innen:

* Automatiseringsfaget
* Kjemiprosessfaget
* Produksjonsteknikkfaget
* Bilfaget, tunge kjøretøy
* Yrkessjåførfaget
* Industrimekanikerfaget
* Anleggsmaskinmekanikerfaget
* Elektrikerfaget
* Energimontørfaget
* Laboratoriefaget
* Logistikkfaget

People Resourcing
HR Kompetansesenter Norge
E-post: rekruttering.norge@hydro.com
Nett: www.hydro.no/karriere