Teknikk og Industriell produksjon

Verdensledende tekonologi

Man skulle kanskje ikke tro at på en liten øy i havgapet på Sunnmøre ligger en verdensledende bedrift innen konstruksjon og produksjon av vinsjer til fartøy og flytene olje-installasjoner. Ca. 120 ansatte er daglig i sving for å betjene hele verden med det nyeste av teknologi i en spennende bransje.

Hos I.P. Huse finnes det fremste av teknologi verden har sett maken til hva angår vinsjesystemer til offshore bruk. Et enormt område med store industribygninger, kraner og kaianlegg avslører at det ikke er småskalaproduksjon som foregår her.

Blant de ca. 120 ansatte finner vi formann på sveiseavdelingen Tore Magnus Haugen (45) og konstruksjonsassistent Katrine Huse Nås (29) på konstruksjonsavdelingen. De kan fortelle om en bedrift som satser på de ansatte og som byr på muligheter til den som vil gjøre en innsats.

– Jeg begynte som sveiselærling i 2007 og har vært her siden, forteller Katrine. – I.P. Huse er en hjørnesteinsbedrift i samfunnet vårt og jeg er tredje generasjon i familien som nå jobber og har jobbet her, forteller Katrine.

 – Jeg gikk på skole i Molde, men da jeg bestemte meg for å ta fagbrev og bli lærling, konkluderte jeg fort med at det grønneste gresset var her hjemme, forteller en lattermild Katrine.

– Jeg tror faktisk jeg var en av de første jentene som ble sveiselærling på I.P. Huse. Det er jo tradisjonelt et ganske mannsdominert yrke, men i dag har vi en god blanding av både menn og kvinner i bedriften og det er et veldig godt arbeidsmiljø, forteller Katrine.

– Etter å ha vært lærling og tatt fagbrev gikk jeg på fordypning i maskinteknikk på den tekniske Fagskolen i Ålesund. Da jeg kom tilbake til I.P. Huse etter dette, jobbet jeg først som strukturbygger, før jeg endelig fikk spørsmålet som jeg hadde ventet på; nemlig om jeg ville begynne med teknisk tegning, som var det jeg hadde siktet meg inn mot hele veien. Og i dag jobber jeg da som konstruksjonsassistent, smiler Katrine.

– Min jobb er å tegne de tekniske tegningene og planene som behøves i produksjonen. Det kan være enkeltkomponenter på vinsjer eller komplette plantegninger. Siden det er tegningene som produksjonen tar utgangspunkt i, er det også viktig å ha god dialog med dem som jobber på verkstedet og som skal gjøre den faktiske jobben. Dette er lagspill, og det er det som gjør I.P. Huse til en effektiv og god produksjonsbedrift, forteller Katrine.

– Nå har vi også begynt å produsere kuleventiler og lignende deler som brukes i vannkraftverk. Dette er et positivt supplement til vår hovedproduksjon, og viser at I. P. Huse er en fleksibel bedrift som stadig er på utkikk etter nye muligheter, forteller Katrine.

Tore Magnus kan fortelle en lignende historie.

– Jeg har vært formann på sveiseavdelingen siden 2008, men har egentlig jobbet i I.P. Huse hele mitt voksne liv, kun avbrutt av førstegangstjenesten, forteller Tore Magnus.

– Jeg startet som lærling i platearbeiderfaget og tok fagbrev i 1992, avtjente verneplikten i 1993 og begynte igjen hos I.P. Huse i 1994.

– Jeg tok sveisesertifikat mens jeg var i forsvaret og da jeg kom tilbake til I.P. Huse var jeg på mange måter en alt-mulig-mann som jobbet med forskjellige ting, som for eksempel platearbeid, sveising, maskinsveising og mye annet. Det var kjekke og veldig allsidige arbeidsoppgaver og jeg ble veldig godt kjent med bedriften, forteller Tore Magnus.

– På den tiden var det en voldsom utvikling med mange oppdrag og mye å gjøre. I.P. Huse ble  verdensledende innen konstruksjon og produksjon av vinsjer til ankerhåndteringsfartøy, og det ble store utvidelser av bedriften. Også i dag er I.P. Huse en bedrift som ser fremover og er i utvikling. Vi har en stor maskinpark, og turbindeler og store ventildeler som blant annet brukes i vannkraftverk passer utmerket inn i vår produksjon. Det er en spennende retning vi beveger oss i, og et positivt supplement til vår hovedproduksjon, forteller Tore Magnus.

– I.P. Huse er en en fleksibel bedrift som gir deg muligheter og nye utfordringer, dersom du ønsker å ta dem. Det er vel jeg et godt eksempel på som har klatret i gradene fra lærling til avdelingsleder, påpeker Tore Magnus.

Det er også Katrine enig i.

– I.P. Huse ser de enkelte ansatte og jeg er veldig glad for å ha blitt gitt muligheten til å videreutvikle meg i bedriften. I.P. Huse er en ypperlig plass å jobbe. Ledelsen er jordnære som legger tilrette for både vekst og utviklingsmuligheter,  og i tillegg har vi mange goder, forteller Katrine.

– I.P. Huse er en god arbeidsplass med et veldig godt arbeidsmiljø og erfarne kollegaer i hele aldersspennet fra 20 års alderen og opp mot pensjonsalder, forteller Tore Magnus. 

– For å lykkes i I.P. Huse må du være positiv, omgjengelig, ha pågangsmot og stå-på-vilje, og kunne ta i et ekstra tak når det trengs. Er du dyktig og villig til å påta deg nye oppgaver og ansvarsområder, er det gode karrieremuligheter i I. P. Huse, avslutter Tore Magnus.

I.P. Huse er er verdensledende innen konstruksjon og produksjon av vinsjer til ankerhåndteringsfartøy. Videre produserer I.P. Huse vinsjer til spesialfartøy og flytende oljeinstallasjoner. Vinsjeanleggene har en trekk-kraft på over 600 tonn.

Bedriften er lokalisert på Harøya i Sandøy kommune, på kysten mellom Molde og Ålesund, og har ca. 120 ansatte. Kundemassen er primært oljeselskaper, rederier og skipsverft.

I.P. Huse har en ny og moderne maskinpark. Vi har spesialisert oss på store komponenter, noe som kan illustreres med følgende eksempler på kapasiteter:

- Brenning av stålplater opp til 300 mm tykkelse.
- Maskinering/fresing av komponenter opp til 100 tonn.
- Produksjon av tannhjul på over 6 meter i diameter.
- Håndtering av komponenter på over 200 tonn i verkstedet.

I.P. Huse har gjennom årene bygget opp en betydelig kompetanse innen sitt produksjonsområde.

Solide produkter utført av erfarne konstruktører, faglærte maskinarbeidere, industrimekanikere, sertifiserte sveisere og platearbeidere med betryggende kvalitetsopplegg i ryggen, har vært og er en del av bedriftens produksjonsfilosofi.

Det alle yrkene har til felles er at de krever tilpasningsdyktighet og entusiasme for å holde seg på topp i en industri i stadig utvikling. Hos I.P. Huse er det et mangfold av yrker og mennesker. Aldersspennet går fra 18 til over 70 år.

I.P. Huse tar inn nye lærlinger hvert år. Bedriften tilbyr opplæring i fem forskjellige fag. I tillegg har det blitt opprettet en veldig spennende stipendordning for de som vil ta læretiden hos oss. 

Er du interessert i å være lærling på I.P. Huse, ta kontakt med personalsjef Olav Løvoll på telefon 40 40 53 03.

Kontaktinfo:

I.P. Huse AS Industrivegen 11, 6487 Harøy
Telefon:  +47 99 27 60 00
E-post: iph@iphuse.no
Nett: www.iphuse.no