Teknikk og Industriell produksjon

Hjelper deg med å være mer miljøvennlig

IVAR har ansvar for å ta imot avfallet fra kommunenes innsamlingsordning, og drifter to gjenvinningsstasjoner på Nord-Jæren. På stasjonen på Forus hjelper lærlingen Torstein Hæreid Bjørnetun (23) og faglærte Joachim Aasland Thorsen (27) deg med å være mer miljøvennlig.

– Gjenvinningsfaget er så ufattelig mye større enn hva folk flest tror, forteller Torstein.

Kollega Joachim nikker og sier seg enig.

– Folk tenker ikke alltid over hvor mye vi faktisk gjør her på stasjonen, og hvor viktig det er med avfallssortering.

IVAR som arbeidsplass

Ifølge Torstein og Joachim er IVAR en arbeidsplass for de litt utadvendte som klarer å jobbe selvstendig, men som samtidig fungerer godt i team.

– IVAR er en allsidig arbeidsplass med mange varierte og spennende oppgaver. Man må være villig til å lære seg nye ting, og gjerne finne ut hvordan man demonterer forskjellige
gjenstander, forteller Torstein.

– Å være lærling hos IVAR er akkurat slik jeg håpet og forventet at det skulle være. Det er et godt arbeidsmiljø, med mange fantastiske kollegaer som hjelper meg underveis. Å arbeide for å ta vare på miljøet gir jobben i IVAR ekstra mening, mener Joachim, som stortrives i en jobbhverdag der han får prøvd mye forskjellig.

– Ingen dag er lik, det er stadig noe nytt å ta seg til. Det å jobbe med kunder er veldig spennende, og vi gjør dette for å ta vare på miljøet og kloden. Det gjør også jobben mer meningsfull, forteller Joachim.

Det er aldri for sent

Både Joachim og Torstein tok litt tilfeldige utdannelser, uten å være helt sikre på hva de ville jobbe med resten av livet. Det har vært en prosess, men underveis fant de begge ut hva de virkelig hadde lyst til.

– Ungdommer i dag bør vite at selv om de føler de har valgt feil utdanning eller yrke, så er det aldri for sent å snu. Det er det kjempeviktig å være klar over, poengterer Torstein og fortsetter:

– Etter at jeg fullførte videregående og fikk studiekompetanse, tok jeg meg endelig tid til å tenke gjennom ting. Hva er det egentlig jeg setter pris på? Hva er det jeg egentlig vil ha ut av en jobb? Jeg fant ut at det jeg egentlig ønsket var å jobbe videre for IVAR, hvor jeg hadde jobbet som ekstrahjelp siden jeg var 16 år. Jeg kontaktet da et konsulentfirma som hjelper voksne med å bli lærlinger, og nå styrer jeg endelig mot fagbrev som driftstekniker, sier han. Joachim studerte Bygg og Anlegg, uten å vite helt hva han ønsket å jobbe med i fremtiden.

– Det var etter at jeg kom tilbake fra førstegangstjenesten at jeg kom over en ledig lærlingplass hos IVAR. Jeg begynte som lærling for 8 år siden, tok fagprøve, og er nå driftstekniker og teamleder på stasjonen, forteller han.

Hva bringer fremtiden?

– Etter at fagprøven er bestått er det mye man kan gjøre med utdannelsen, men håpet er at jeg får fortsette her hos IVAR, hvor jeg stortrives, forteller Torstein.

– Søppel og avfall finnes over alt, så det er ikke mangel på muligheter for de som ønsker å satse på gjenvinningsbransjen, forteller Joachim.

– Gjenvinningsfaget er et nytt og spennende fagfelt, med muligheter for jobb både i Nordsjøen, på lastebiler, båter, ølbryggeri, bilverksted, og så videre. Ja, egentlig har de fleste arbeidsplasser bruk for kompetanse innen gjenvinning. Miljø er i vinden og myndighetene har stort fokus på at gjenvinningsprosenten skal opp. Derfor er både IVAR og bransjen for øvrig solide og sikre arbeidsplasser i årene fremover, avslutter Joachim.

IVAR IKS har som formål å anlegge og drive kommunaltekniske fellesanlegg for vann, avløp og renovasjon. Selskapets visjon er å sikre regionen markedets mest konkurransedyktige VAR-tjenester.

IVAR eies av 13 kommuner i Rogaland, med et samlet innbyggertall på over 320 000. Hovedkontoret ligger på Mariero i Stavanger, og selskapet har i dag ca. 250 ansatte.

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil befolkningen i vår region øke med 100 000 de neste tjue årene. Dette må IVAR planlegge for. De ulike faggruppene som jobber i IVAR planlegger og gjennomfører utbygginger som sikrer hverdagen og fremtiden for alle disse menneskene. For å få det til, trenger de ingeniører og folk med variert utdanning innen tekniske fag. Men først og fremst trenger de folk som er klare for en utfordring.

IVAR er en miljøbedrift i ordets egentlige betydning. De sørger for det mest grunnleggende miljøarbeidet i regionen. De tar imot alt husholdningsavfall, og sørger for at det blir gjenvunnet. De holder hav, strender og vanndrag frie for utslipp, og ikke minst, sørger de for at vår region har nok av sunt, godt og billig drikkevann.