Naturbruk

En næring med fremtid

Marine Harvest er kjent for å satse på unge mennesker som vil opp og frem i den stadig voksende oppdrettsnæringen. 19 år gamle Thea Dolmen fra Trondheim startet sommeren 2016 som lærling på Marine Harvests anlegg på Grøttingsøya utenfor Frøya, etter at hun først hadde overbevist gjennom praksis. 

– Jeg stortrives som lærling i akvakultur og ser fram til jeg får tatt fagbrev som driftstekniker og røkter, forteller Thea. 

– Jeg var først på utplassering hos Marine Harvest og var så heldig å få læreplass her. Denne næringen er kanskje tradisjonelt sett mannsdominert, men jeg merker at Marine Harvest ønsker å vise jenter at dette er en spennende næring for oss også, forteller Thea.

– Opplegget svarte til forventningene. Som lærling er jeg med på den daglige driften på anlegget, med blant annet foring, bekjempelse av lakselus, og til slutt levering til slakt når laksen er stor nok. 

Først fagbrev, Så videre studier

Selv om oppdrettsnæringen sto høyt på ønskelisten til Thea over fremtidige jobbmuligheter, var ikke akvakultur hennes første tanke, da hun skulle bestemme seg for videregående opplæring. 

– Oppdrettsnæringen er en næring med stor fremtid, så jeg hadde lenge tenkt tanken om å gå i den retningen. Men jeg hadde i utgangspunktet tenkt å gå studiespesialiserende, for så å studere og styre meg inn mot oppdrettsnæringen på et senere tidspunkt. Men så fikk jeg råd om at det kunne være smart og en fordel å få innsikt og praktisk erfaring først, forklarer Thea.

– Jeg har fremdeles tenkt å studere videre, derfor tar jeg matte og ekstra fag ved siden av, samtidig som jeg er lærling her ute på Grøttingsøya. På den måten kan jeg ta fagbrev og deretter gå direkte videre til høyere studier, forklarer Thea.

Ikke landkrabbe

– Jeg tror jeg har valgt en smart vei, og det å bli røkter og driftsoperatør er et spennende yrke som jeg kunne trives med, forteller Thea.

– Det er et yrke som flere bør vurdere, men du bør være praktisk anlagt og ha kjennskap til fisk, som du tross alt skal sørge for at vokser og trives. Det er en sammenheng mellom å ha interesse og å få gode resultater. Og det er en fordel å like sjø og vind. Det nytter ikke å være landkrabbe, forteller Thea og ler.

Det beste fra to verdener

– Jeg er litt usikker på om jeg blir værende driftsoperatør, men kunne godt tenkt meg å jobbe som det ved siden av studiene, hvis jeg får anledning. For øyeblikket vipper jeg mellom om jeg vil studere biologi eller noe administrative fag videre, men jeg vil veldig gjerne gjøre noe der jeg både kan være inne på kontor og jobbe ute i felten ved anledninger. Da får du det beste fra to verdener og en perfekt blanding, forteller Thea.

– Marine Harvest er en aktør å regne med i fremtiden. Som et stort selskap er det et godt alternativ med mange muligheter å utforske, både innen praktisk drift, logistikk og administrasjon, avslutter Thea.

Marine Harvest er Norges største sjømatprodusent og verdens største produsent av oppdrettslaks. Vi serverer 5,5 millioner porsjoner med laks verden rundt, hver eneste dag, året rundt. Selskapet er representert i 24 land, har totalt 12.700 ansatte, og omsatte i 2016 for 3.510 millioner EUR. Hovedkontoret ligger i Bergen, og selskapet er notert på Oslo Børs.

Vi søker folk med utdanning innen mange ulike fagområder som akvakultur, mekaniske fag, elektro, tekniske fag, administrasjon, og økonomi. Vi ønsker ansatte med gode holdninger, og satser derfor på våre lærlinger. Hvert år tar vi imot ca. 70 lærlinger. 

Marine Harvests visjon er å lede den blå revolusjonen. Selskapet ønsker å gå foran og utvikle morgendagens løsninger som sikrer økt verdiskaping langs hele kysten ved å produsere sunn og smakfull mat til en stadig økende befolkning.

Kontaktinfo:
Marine Harvest Norway AS Sandviksboder 77AB, 5035 Bergen
Telefon: 21 56 23 00
E-post: norway@marineharvest.no
Nett: www.marineharvest.no