Naturbruk

Passer på 1,7 millioner laks

Marine Harvest er stadig i utvikling, og tilbyr de ansatte flere utdanningsmuligheter. Lærlingene Johan Fosså og Even Mathias Hidle er to av de heldige som får være lærlinger i verdens største oppdrettsselskap, på anlegget i Kjeahola på Hjelmeland. 

Johan (18) og Even Mathias (17) startet begge som lærlinger i røkterfaget 1. juni 2016.

– Vi traff godt med læretiden. Fisken er ganske ung nå og ble satt ut for ikke så lenge siden. Så vi får med oss hele fiskens utviklingsløp, fra utsetting til slakt, forteller Even Mathias.

Unge veteraner

De to lærlingene studerer nå til fagbrev som driftstekniker. Men begge har god erfaring med både oppdrettsnæringen og Marine Harvest fra før.

– Både faren og broren min jobber i Marine Harvest, og jeg har vært ferie- og helgevikar her ute i fire år allerede, så jeg kjenner til mye fra før. Jeg var derfor ganske sikker på hva jeg skulle bli allerede da jeg var14 år, forteller Johan.

– Jeg har også en bror som jobber her, så da jeg begynte på Naturbruk på videregående skole, var jeg klar på at jeg skulle prøve å få lærlingplass på Marine Harvest, forteller Even Mathias.

– Jeg har alltid likt sjøen og har vært fascinert av oppdrettsanleggene helt siden jeg var barn. Så da jeg i 9. klasse var på utplassering på fiskeoppdrett, syntes jeg det var kjempekjekt. Siden den gang har jeg også hatt helgejobb hos Marine Harvest, så jeg har jobbet her i helgene i to år snart, forteller Even Mathias.

– Vi er vel litt veteraner allerede, men det er alltid noe nytt å lære og det er godt å få den formelle kompetansen på plass, mener Johan.

Passer på 1,7 millioner fisk

– Som lærling i Marine Harvest deltar du for fullt i den daglige driften. Det går for det meste i foring og vedlikehold. Med ti merder og rett i underkant av 1,7 millioner laks, er det stadig noe å gjøre. Vi overvåker fisken på store monitorer og foretar miljømålinger av temperatur, oksygen og salinitet, forteller Johan.

– Vi har leppefisk som lever i kunstig tang langs merdene. Leppefisk spiser lakselus, så dette er en naturlig måte å bekjempe lus på uten kjemikalier. Dette skjulet av kunstige tang må tørkes hver uke, slik at det ikke gror igjen, for da beiter lepefisken på skjulet i stedet for på laksen, forteller Even Mathias.

Anbefaler læretid på Marine Harvest

– Som lærling i Marine Harvest blir du tatt godt vare på og følgt opp. Mange av de erfarne ansatte har vært her i flere tiår, og hvis du er interessert i det du holder på med, lytter og følger med, plukker du opp all den lærdommen du trenger, forteller Johan.

– Så lenge du er interessert i faget og liker sjø og å jobbe ute i vær og vind, passer du til denne jobben. Det er også en fordel å være praktisk anlagt og kreativ, slik at du kan håndtere uforutsette ting som oppstår, forteller Even Mathias.

– Befolkningen i verden vokser og fiskeoppdrett er en effektiv og sunn måte å produsere mat på. Dette er en næring med fremtid, og kanskje også «den nye oljen» innen næringslivet i Norge, mener Johan.

– Vi tenker vel begge på å bli i Marine Harvest fremover, etter endt læretid og bestått fagprøve. Dette er en storartet arbeidsplass med kjekke kollegaer og gode muligheter. Det er tross alt verdens største oppdrettsselskap, avslutter Even Mathias.

Marine Harvest er Norges største sjømatprodusent og verdens største produsent av oppdrettslaks. Vi serverer 5,5 millioner porsjoner med laks verden rundt, hver eneste dag, året rundt. Selskapet er representert i 24 land, har totalt 12.700 ansatte, og omsatte i 2016 for 3.510 millioner EUR. Hovedkontoret ligger i Bergen, og selskapet er notert på Oslo Børs.

Vi søker folk med utdanning innen mange ulike fagområder som akvakultur, mekaniske fag, elektro, tekniske fag, administrasjon, og økonomi. Vi ønsker ansatte med gode holdninger, og satser derfor på våre lærlinger. Hvert år tar vi imot ca. 70 lærlinger. 

Marine Harvests visjon er å lede den blå revolusjonen. Selskapet ønsker å gå foran og utvikle morgendagens løsninger som sikrer økt verdiskaping langs hele kysten ved å produsere sunn og smakfull mat til en stadig økende befolkning.

Kontaktinfo:
Marine Harvest Norway AS, Sandviksboder 77AB, 5035 Bergen
Telefon: 21 56 23 00
E-post: norway@marineharvest.no
Nett: www.marineharvest.no