Elektrofag

Skaper en trådløs fremtid

Når du benytter trådløs mus og tastatur foran PCen, hører musikk eller telefonerer med trådløst headset, eller benytter deg av treningsutstyr som pulsmålere og smartklokker, er det mulig at det er programvareutvikler Trond Einar Snekvik (26) og server engineeren Ketil Erichsen (40) som har vært med på å utvikle dem.

Nordic Semiconductor leverer state of the art-produkter til flere av verdens største elektronikkprodusenter. Hovedfokuset er på Bluetooth, en teknologi som mange mener vil være et avgjørende skritt på vei mot et trådløst samfunn og utvikling av «Tingenes internett».

Master i samarbeid med bedriften

– Jeg har alltid vært interessert i teknologi og datamaskiner. Derfor studerte jeg kybernetikk og robotikk på NTNU; et krevende, men spennende studie som er å anbefale hvis man er interessert, forteller Trond Einar.

– Jeg kom i kontakt med Nordic Semiconductor gjennom en programmeringskonkurranse der disse var med som arrangør. Våre samtaler under arrangementet resulterte i at jeg sendte inn søknad og fikk sommmerjobb hos dem, og videre at jeg skrev masteroppgaven min sammen med Nordic Semiconductor, forteller Trond Einar.

Gjensidig headhunting

Ketil kan fortelle en tilsvarende historie.

– Jeg jobbet som webdesigner noen år før jeg igjen begynte å studere, denne gang til elektroingeniør. Jeg startet først på en bachelorgrad og syntes det var så interessant at jeg ville fortsette på en master innen Electronic Design and Innovation, forteller Ketil.

– I likhet med Trond Einar skrev jeg også min masteroppgave i samarbeid med Nordic Semiconductor med et tema de ønsket å utforske. Det er en veldig fin ordning. Studenten blir kjent med bedriften, mens bedriften blir kjent med studenten. Det kan kanskje minne litt om gjensidig headhunting, forteller Ketil og ler. 

– Nordic Semiconductor er et selskap med veldig godt rykte og verdensledende teknologi, så jeg satte meg som mål allerede tidlig i studiene at jeg skulle prøve å få meg jobb her en dag. Så samarbeidet om masteroppgaven passet veldig bra, forteller Ketil.

Et trådløst samfunn

Hvis du har trådløs teknologi hjemme, er det stor sannsynlighet for at deler av innmaten kommer fra Nordic Semiconductor. Selskapet er verdensledende innen kortrekkevidde radio-kommunikasjon mellom elektroniske enheter. 

– Da jeg skrev masteren, så jeg ikke for meg at jeg en dag skulle få jobbe med noe som kan bidra til en liten teknisk revolusjon i verden, forteller Trond Einar.

– Oppgaven handlet om større Bluetooth-nettverk hvor du for eksempel kan kommunisere med alle enheter du har i hjemmet ditt, fra hvor som helst i hjemmet ditt. Dette har jeg fortsatt å jobbe med hos Nordic Semiconductor. Det er spennende å jobbe med noe som ingen andre har gjort før, og som alle folk i hele verden burde kunne få bruk for, forteller Trond Einar.

– Jeg jobber på applikasjonsavdelingen hvor vi viser potensielle kunder hvordan teknologien vår kan brukes, forteller Ketil.

– Jeg jobber med en teknologi som heter Physical Web, som tillater deg å kommunisere med ting i nærheten via en internettside, trådløst over Bluetooth. Det betyr at du for eksempel slipper å laste ned apper for alt mulig på mobilen din, da du alltid har alt tilgjengelig via en nettside, forteller Ketil.

En flott bedrift

– Nordic Semiconductor er veldig bevisste på å ansette folk som er flinke til å samarbeide. Jeg stortrives blant mange engasjerte og flinke kollegaer med samme innstilling som meg, og som har lyst til å løse problemer og bringe verden fremover, forteller Trond Einar.

– Nordic Semiconductor kan hevde seg blant de beste i verden innenfor sin teknologi. Det er både en spennende og givende jobb, avslutter Ketil.

Nordic Semiconductor ASA produserer halvledere og spesialiserer seg på design og produksjon av «nøkkelferdige», trådløse komponenter. Selskapet er verdensledende på kortrekkevidde radiokommunikasjon mellom elektroniske enheter. Komponenter fra Nordic Semiconductor benyttes blant annet i trådløse produkter som tastaturer, mus, spillkonsoller og sportsutstyr (herunder pulsklokker).

Nordic Semiconductor er en innovativ kompetansebedrift med over 600 ansatte fordelt på avdelinger over hele verden Hovedkontoret ligger i Trondheim. Selskapet søker kandidater med bachelor- eller masterutdanning innenfor elektronikk og datateknikk.

Kontaktinfo:
Nordic Semiconductor
Telefon: +47 72 89 89 00
Nett: www.nordicsemi.com