Bygg- og anleggsteknikk

En steinhard bransje

Norsk Stein AS har Europas største anlegg for produksjon av tilslag til asfalt og betong, veibygging og offshore-kontruksjoner. Med 183 ansatte og 12 lærlinger, en produksjon på over 10 millioner tonn årlig og klare vekstambisjoner, er Norsk Stein sitt samfunnsansvar bevisst, og tar jevnlig inn nye lærlinger innen flere fagområder.

En av disse er 19 år gamle Atle Vormestrand. Etter to år som elektroelev på Ølen vidaregåande skule er han nå lærling på Norsk Stein sitt anlegg på Jelsa.

– For tiden er det vel rundt en 14 lærlinger her på anlegget, innen flere fagfelt. Jeg er den eneste elektrikerlærlingen for tiden, men det er et godt arbeidsmiljø og vi trives godt i lag alle sammen, forteller Atle.

– Å bli elektriker lå vel litt i blodet mitt, da både mor og far er elektrikere. Men at jeg skulle bli lærling hos Norsk Stein var ikke så opplagt for meg, forteller Atle, og utdyper:

– Man forbinder vel bergverk mest med anleggsmaskiner og tilhørende yrker, så jeg var ikke så bevisst på at Norsk Stein faktisk var et reelt alternativ for meg som elektrikerlærling. Men på et så stort anlegg er det selvfølgelig også mange elektriske systemer med mye vedlikehold, og mange spennende områder som for eksempel ekkolodd til motorer og styrestrøm, som er områder jeg ikke har fått jobbet så mye med tidligere. Så heldigvis for meg var det en person som er ansatt her som var en god ambassadør for bedriften sin, og som anbefalte meg å søke her. Det er jeg veldig glad for.

Norsk Stein driver verdens mest moderne og komplette anlegg for industriell produksjon av knuste steinmaterialer. 

– Det er litt spesielt å tenke på at stein herfra går både til Europa og videre ut i resten av verden, og brukes til både asfalt og andre konstruksjoner. Du tenker kanskje ikke så mye over det mens du skøyter en ledning eller driver vedlikehold på et transportbånd, men tanken har slått meg noen ganger når jeg har sett utover anlegget. Det føles spesielt å tenke på at jeg får være en del av teamet som gjør dette mulig, avslutter en smilende Atle.

Bli en del av teamet

Å drive bergverk krever mye kunnskap. Alle arbeidsoppgavene hos Norsk Stein krever fagfolk med spisskompetanse. Fra bruddplanlegging og sprengning, transport og prosess, til vedlikehold av utstyr. Kompetansen trengs på alle nivåer – fra lærling til sivilingeniør. Det betyr at du som lærling vil få en grundig og allsidig utdannelse som vil være nyttig uansett hvilken bransje du velger å jobbe innenfor senere. Norsk Stein er alltid interessert i å komme i kontakt med flinke folk som mener de kan bidra i vår virksomhet. Ta kontakt – kanskje du er vår neste lærling?

Norsk Stein, avd. Jelsa, er godkjent som opplæringsbedrift i 7 fag:
- Industrimekanikerfaget
- Anleggsmaskinmekanikerfaget
- Elektrikerfaget
- Kjemi- og prosessfaget
- Laboratoriefaget
- Fjell- og bergverksfaget
- Anleggsmaskinførerfaget

Norsk stein AS har en over 25 år lang historie, og er i dag et av Europas ledende bergverk innen produksjon av tilslag. Virksomheten ligger på Jelsa i nærheten av Stavanger.

Årlig produseres ca. 10 millioner tonn utsøkte materialer til det europeiske markedet. Bergarten av høykvalitets granodioritt ligger lett tilgjengelig ved Jelsafjorden. To skip på inntil 50.000 tonn kan lastes samtidig med en kapasitet på 2500 - 3000 tonn pr. time på hver utlaster. Selskapet eier og driver 6 selvlossende skip som transporterer ca. 99% av volumet fra Jelsa til markedene i Europa.

De samlede forekomstene i stein- bruddet beregnes til 350 millioner tonn, og ytterligere utvidelse er tilgjengelig ved å drive bruddet dypere. Anlegget på Jelsa sysselsetter ca. 183 dyktige arbeidstakere og er den største private arbeidsplassen i Suldal kommune.

Kontakt:
Anne Straabø Tjordal, HR Administrator
Telefon: (+47) 52 79 29 18
E-post: anne.tjordal@norsk-stein.no
Nett: www.mibau-stema.de/no