Helse og oppvekstfag

Stort fagmiljø og spennende muligheter

Tannhelse Rogaland har gode arbeidsbetingelser og har eget kompetansesenter for deg som er interessert i videreutdanning. Vi tok en prat med tre ansatte; tannlege Linn Sirevåg, tannhelsesekretær Milana Khodzhaeva og tannpleier Liv Ingrid Øvrebø om jobbhverdagen.

– Hvor studerte du og Hvorfor valgte du akkurat den utdanningen?

Linn: Jeg studerte i Bergen. Jeg liker å jobbe med mennesker og har alltid vært fascinert av tenner.

Milana: Jeg studerte på Bergeland vgs og valgte dette å yrket fordi jeg elsker å jobbe med forskjellige mennesker. Jeg hadde flere muligheter, men jeg har alltid ønsket å jobbe innen tannhelse.

Liv Ingrid: Jeg gikk først helse- og oppvekstfag på Time vgs, før jeg studerte videre til en bachelor som tannpleier ved Universitetet i Bergen.

– Var det et krevende studie?

Linn: Ja, det var det. I tillegg til å bestå eksamen, er det også krav om å ha gjennomført et visst antall forskjellige behandlinger et visst antall ganger. Det betyr at du som tannlegestudent i Bergen er på jobb hver dag, og så må man lese og studere utenom på kveldene.

Milana: Ja, men hvis du liker arbeidsoppgavene og er interessert å jobbe i det yrket du har valgt, så går studiet lettere. Som tannhelsesekretær må du like det du gjør, for å gi best mulig service til pasientene.

Liv Ingrid: Det var selvfølgelig hardt noen ganger, det er tross alt ganske mange eksamener og ting å sette seg inn i over tre år, men det er verdt det.

– Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?

Linn: Det er ofte travelt med mange behandlinger og mange undersøkelser, og pasientene kommer tett. Ofte kommer det også akuttpasienter, for eksempel folk som har fryktelig tannverk eller små barn som har falt og skadet tennene. 

Milana: Jeg er på jobb 07.45, kler meg om, dekker på kontoret til første pasient, starter pc og gjør klar alt til første mann. Når pasienten går, sprites alt av og dekkes på nytt.

Liv Ingrid: Som tannpleier er hovedoppgaven forebyggende arbeid. Dagen går ut på undersøkelser, ta bilder og røntgen, fjerne tannstein og misfarging, behandle tannkjøttsykdommer, pusse fyllinger, osv. 

– Hvilke mennesker passer til jobben din? Hvilke egenskaper trengs for å lykkes?

Linn: Du må være glad i mennesker, kunne takle stress og uforutsigbare situasjoner, være flink til å kommunisere – spesielt med barn, og være flink med hendene. Å være tannlege er jo et håndverk med mye detalj- og nøyaktighetsarbeid.

Milana: Folk som er glad i å jobbe med mennesker, og som liker å hjelpe andre når de har vondt.

Liv Ingrid: Generelt må du være glad i mennesker og du må kunne følge klokken. Det er en grunn til at det heter tannlegetime; du jobber på tid. Men å være glad i mennesker er viktigst.

– Hvorfor jobbe i Tannhelse Rogaland? 

Linn: Jeg er veldig glad jeg begynte i det offentlige. Her får man jobbe med alle pasientgrupper – fra de er veldig små til de er veldig gamle. Det er et stort nettverk av gode kollegaer rundt deg som du kan rådføre deg med. 

Milana: Vi har et bra arbeidsmiljø og godt samarbeid blant oss ansatte. Vi gleder oss over å jobbe sammen, for å gi god service til pasientene. Det vil alltid være jobb innen tannhelse og her får du god lønn.

Liv Ingrid: Det er kjempeflotte folk og gode kollegaer å jobbe sammen med. Så det gjør en kjekk jobb enda kjekkere.

Tannhelse Rogaland FKF ivaretar fylkeskommunens ansvar for den offentlige tannhelsetjenesten. Vi driver helsefremmende og forebyggende arbeid, og gir gratis tannbehandling til prioriterte grupper.

Gratis tannbehandling: Alle barn og unge opptil 18 år, psykisk utviklingshemmede, eldre, langtidssyke og uføre i institusjoner og hjemmesykepleie og rusmiddelmisbrukere i institusjoner, får tilbud om gratis tannbehandling. Unge som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret, betaler 25%. Ellers har fylkestinget i Rogaland bestemt at også fanger, pasienter i poliklinisk psykiatrisk behandling og eldre i pleie av pårørende, skal få gratis tannbehandling på offentlig tannklinikk.

Tannhelse Rogaland har 39 tannklinikker og 330 ansatte. Fylkestannlegen er daglig leder i foretaket. Hvert år er ca. 30 % av Rogalands befolkning under tilsyn av Tannhelse Rogaland. 

Tannhelse Rogaland er et fylkeskommunalt foretak (FKF), med tannklinikker i de fleste kommunene. I tillegg har Haugesund Sjukehus og SUS behandlingsrom for tannbehandling i narkose.

Tennene dine skal vare livet ut. Det er du som må ta vare på smilet ditt. Men vi gjør det mulig.