Service og samferdsel

Gjør som pappa og blir bussjåfør

Far og sønn Fjeldstad går mot bussen. Christian har vært bussjåfør i 21 år, og syns han har en fantastisk jobb. Nå følger sønnen Even etter.

– Når man liker mennesker og liker å kjøre, sier det seg nesten selv. Da blir man bussjåfør, konstaterer Christian.

Christian har mange gode busshistorier på lur. En gang fikk han for eksempel høre at han har en behagelig mikrofonstemme, som Rune Larsen. Mer nylig tippet en liten jente at han var 65 år. – Hun bommet bare med 20 år, sier han og humrer.

Sønnen Even (18) håper at også han får mange gode historier når han tar fagbrev som yrkessjåfør og trer inn i bussjåføryrket om få år.

– Interessen for bussyrket har jeg arvet fra min far. Jeg husker jeg fikk sitte på når han kjørte buss da jeg var liten, og at det var kjempegøy! Nå liker jeg å kjøre selv, så jeg tenker yrket passer meg bra, forteller Even.

– At Even viser interesse for bussjåføryrket syns jeg er stas, og jeg er veldig stolt av valget han har tatt. Av mine fire sønner er det han som har vist mest interesse for kjøring, så det er ikke en stor overraskelse. Han kommer til et flott yrke som jeg trives godt i, og jeg gleder meg til å se ham i aksjon, sier Christian.

Han beskriver sønnen som en stille og forsiktig kar.

– Jeg tror han vil bli en mild, omgjengelig og imøtekommende sjåfør. Og jeg tror han kommer til å bli godt likt, sier Christian med et smil.

Hva kreves av en bussjåfør?

Even har gått to år på Tertnes videregående skole, først på Vg1 Service og samferdsel og deretter på Vg2 Salg, service og sikkerhet. Nå er han i gang med et 19 ukers yrkessjåførkurs på Os videregående skole, der han vil gå gjennom teoretisk og praktisk førerprøve i førerkort klasse D, og satser på å ha busslappen i lommen før nyttår. Han starter læretiden sin hos Tide på avdeling Haukås i januar. Etter 2,5 år vil han kunne ta fagbrev som yrkessjåfør. Dersom Even hadde gått VG2-kurs i transport og logistikk ville han kunne tatt fagbrev etter to år som lærling.

– Pappa har jobbet i Tide i mange år, og jeg kjenner godt til selskapet. Jeg gleder meg veldig til å gå i gang med læretiden her, sier Even. Han forteller at bussjåføryrket krever at du liker å jobbe med mennesker. Du må også like å kjøre, og ha ro i trafikken.

– Som bussjåfør må du like utfordringer og takle stressende situasjoner med mye trafikk. Det er en del ting som er annerledes med å kjøre buss i forhold til bil, som bredden og høyden på bussen. Du sitter også foran hjulene, noe som er rart å tenke på når du svinger, forteller Even.

Samfunnet trenger bussjåfører

Christian syns det aller kjekkeste med å være bussjåfør er å treffe mange forskjellige mennesker.

– Jeg er så heldig å få kjøre mange turister om sommeren, og treffer folk fra hele verden. Å møte mennesker fra andre kulturer er utrolig spennende, og det er veldig gøy å få vise frem Norge, sier Christian. Even har derimot lyst å kjøre lokale ruter i Åsane, der han kjenner veiene best.

– Det hadde vært gøy å kjøre vennene mine dit de skal, sier Even og smiler. De to mener det viktigste med bussjåføryrket er samfunnsnytten det har.

– Som bussjåfør har man ansvar for at folk kommer seg fra A til B, til jobb, skole eller fritid. Man er en viktig del av folks hverdag, og jeg tror samfunnet hadde stoppet rimelig kjapt opp om det ikke hadde vært for bussene og bussjåførene. Jeg håper mange tenker nøye gjennom å bli bussjåfør, for det er et fantastisk yrke, avslutter Christian.

Vil du Jobbe i Tide?

I Tide er vi nesten 3 000 dedikerte ansatte, som alle jobber for å skape gode reiseopplevelser hver dag. Den du treffer er mest sannsynlig den blide bussjåføren som kjører deg enten til jobb eller til flyplassen. Men visste du at det er mange andre yrkesgrupper i Tide også? Vi har flinke vaskere som sørger for at bussen er ren og pen når den kjører ut tidlig om morgenen. Vi har driftsledere og trafikkledere som sørger for at det er nok busser, og at bussen er på riktig sted til riktig tid. Dette er bare noen av de som står på hver dag for å forsterke reiseopplevelsen. Bli med på laget du også!

Tide Buss AS er et av Norges største operatørselskap. Tide kjører både rutebuss, tur- og ekspressbuss. Vi leverer også opplevelser innenfor reiseliv i inn- og utland. Vi kjører kollektivtransport på oppdrag fra landets fylkeskommuner og leverer i dag gode reiseopplevelser i fylkene Hordaland, Rogaland, Vestfold, Trøndelag, Sogn og Fjordane samt Møre og Romsdal. Tide er en del av Nor-Way Bussekspress-familien og vi kjører tre ekspressruter som er fylkeskryssende; Fjordekspressen, Kystbussen og Haukeliekspressen. Vi kjører også flybussen i Bergen og Haugesund.

Våre verdier (SMART):

Stolt – Jeg er stolt over jobben jeg og selskapet gjør for enkeltmennesker og samfunn.

Miljøbevisst – Jeg bidrar positivt til miljøet for eksempel gjennom min kjøreadferd og resirkulering.

Ansvar – Jeg tar ansvar for å utføre mine oppgaver best mulig for kunde, kolleger, selskap og samfunn.

Respekt – Jeg møter kolleger, kunder og samarbeidspartnere med respekt.

Trivsel – Jeg bidrar til å skape et godt arbeidsmiljø der man viser interesse for og bryr seg om sine kolleger.

Tide Buss AS
Møllendalsveien 1A,  5009 Bergen
E-post: post@tide.no
Nett: www.tide.no