Bygg- og anleggsteknikk

Jobben for deg som liker å skape ting

André Louis Kristensen (24) hadde knapt avlagt fagprøven som dørsnekker i Trevare- og bygginnredningsfaget på AS Jømna Brug i Elverum før han gikk i gang med nytt fagbrev som CNC-operatør i samme bedrift. – Det viser at hvis du er flink og står på, så satser også arbeidsgiver på deg, forteller André.

André er født og oppvokst på Hurum, men flyttet til Elverum med sin samboer for omtrent to år siden.

– Jeg gikk først bygg- og anleggsteknikk på Røyken Vgs, og etter det tømrerfaget, forteller han.

Lei av å selge maling

– Etter videregående hadde jeg egentlig ingen god plan. Jeg jobbet litt i byggforretning, så jobbet jeg litt som taktekker, men ingen av delene fant jeg særlig givende. Jeg hadde en kamerat som jobbet på en trappefabrikk, og etter å ha snakket med han begynte jeg som lærling i Trevare- og bygginnredningsfaget der. Jeg har alltid vært interessert i å skape ting og å være kreativ og uansett hørtes det jo mer spennende ut enn å jobbe i en butikk og selge maling, ler André.

Godt samarbeid med Tresenter øst

– Midt i læreperioden bestemt jeg og samboeren oss for å flytte fra Hurum i Buskerud til Elverum i Hedmark, forteller André.

– Jeg gjorde noen undersøkelser hos forskjellige bedrifter, og tok kontakt med AS Jømna Brug som ikke lå så langt unna fra dit vi skulle flytte. Her fikk jeg komme inn på intervju. De tok kontakt med Tresenter Øst og informerte om at de ville ha meg som lærling. Og slik skiftet jeg fra å være lærling som trappesnekker til dørsnekker.

– Samarbeidet har vært bra med Tresenter Øst med god oppfølging. De besøker lærlingene ca. 4 - 6 ganger i året, følger opp opplæringsboken, og lager planer for gjennomføringen av opplæringen.

Valgte en spesiell fagprøve

– Jeg valgte en fagprøve som var litt spesiell.

AS Jømna Brug har jo masse standarddører som de produserer, så jeg valgte å designe min egen dør hjemme og produktutvikle den i samarbeid med andre ansatte i bedriften. Når man har interesse for faget og muligheten byr seg, tenkte jeg at jeg kunne lage noe som var til nytte både for meg og for bedriften. Prøvenemda sa også at de aldri hadde sett en så fin dør før, smiler André.

CNC-lærling

– AS Jømna Brug har den siste tiden sett etter noen som kan være programmerer og CNC-fører, men det har ikke vært så lett å finne, forteller André. CNC er maskiner som ved hjelp av en datastyrt maskin kan serieprodusere komplekse deler i metall eller andre materialer innen mekanisk produksjon og treforedling.

– De så vel et potensiale i meg, for nå har jeg startet opp som CNC-lærling. Og det er jo veldig stas og en stor tillitserklæring når bedriften velger å satse på deg. Jeg blir nok værende på Jømna Brug i mange år fremover. Det er en stabil og trygg arbeidsplass med veldig godt arbeidsmiljø, forteller André. anbefaler trefag

– Hvis du liker å jobbe med noe fysisk, har tak i deg og riktig innstilling, er interessert i faget og synes det er gøy å skape ting, kan jeg anbefale trefag. Og hvis du trenger læreplass, er Tresenter Øst behjelpelig, avslutter André.

Tresenter Øst – Opplæringskontor for trefag representerer 90 medlemsbedrifter og har 58 løpende lærekontrakter.

Vi tilbyr læreplasser i følgende fag:
* Trevare- og bygginnredningsfaget
* Møbelsnekkerfaget
* Møbeltapetsererfaget
* Industritapetsererfaget
* Tømrerfaget
* Modellbyggerfaget
* Murerfaget
* CNC-maskineringsfaget

Tresenter Øst har nært samarbeid med:
* Norske Trevarer    
* Østlandske Trevareforening  
* Norsk Industri
* Fagenhet videregående opplæring i Hedmark, Oppland, Trøndelag, Akershus og Oslo

Tresenter Øst
v/ Hans O. Øren
Grindalsvegen 3, 2406 Elverum
Tlf: 62 40 05 60
Mobil: 99 50 66 50
E-post: hans@tresenterost.no
Nett: www.tresenterost.no